Jak probíhá sběr chagy?

Chaga, čaga rezavec šikmý nebo latinsky inonotus obliquus je parazitická houba přirozeně rostoucí především na břízách v severní Evropě a Rusku, najdeme ji ale také v některých oblastech Asie či severní Ameriky. Roste všude tam, kde jsou nízké teploty. V přírodě je vlastně škůdcem, protože způsobuje hnilobu stromům, z jejichž živin se živí. Lidem tato rostlina ale prospívá. Podle lidového léčitelství pomáhá s léčbou autoimunitních poruch, jako podporující doplněk se používá při léčbě rakoviny, detoxikuje, vyživuje, pomáhá se vypořádat se stresem a také dodává energii.sklizeň ve Vietnamu
Ačkoli ji volně v přírodě najdeme i dnes, pro vyšší výnos se pěstuje na plantážích. Sklizeň probíhá většinou v zimě nebo v pozdním podzimu. Před touto sklizní je třeba, aby alespoň po tři týdny byla teplota nižší než 5 °C. To z toho důvodu, že v tuto dobu je rezavec v optimální velikosti a také obsahuje nejvíce živin. V létě houba obsahuje velké množství vody, se kterou pak odcházejí také cenné živiny.
Na stromech jde o vcelku nenápadný patvar, který můžeme snadno přehlédnout. Zjevem jej lze přirovnat ke spálenému uhlí různého tvaru – od nejčastějších polokoulí po různé výčnělky. Z důvodu vyššího umístění je třeba si na sběr vzít žebřík. Sbírají se plody, které dosáhnou alespoň velikosti grapefruitu. Správná barva je rezavá, což lze zjistit až naříznutím houby, zvenku to nepoznáme.
Běžným nástrojem, který se ke sklizni používá je sekera, využít ale lze i velkého nože či mačety. Při sběru je třeba dát pozor na to, aby nebyl poškozen strom, takže zhruba 20 % z celkové velikosti houby by mělo zůstat na stromě. Sklizeň vyžaduje několik přesných úderů, po nichž spadne houba na zem. Poté se v plastovém sáčku přenese, aby se poté mohla vysušit.les
Poté už nezbývá nic jiného než takto připravenou houbu zkonzumovat. Buď si z ní můžeme udělat nálev nebo si ji koupit ve formě tablet ve zdravých prodejnách, které stačí jen spolknout a zapít.