Stagnace v redukční dietě

Pokud jste již nějakou dobu v redukčním režimu, po určité době si můžete povšimnou, že hubnutí již nejde tak lehce jako na počátku vaší cesty. Tento jev je naprosto normální, jelikož váš metabolismus se adaptoval na nižší hodnoty. Tato reakce těla je nutná pro přežití, avšak ne tolik příznivá pro redukci vaší hmotnosti.

Pro úspěšné a hlavně zdravé hubnutí je nutné mít nastavený rozumný kalorický deficit. Na počátku diety je ze strategického hlediska nejlepší nastavit co možná nejvyšší příjem, na kterém budete hubnout. Jak je již zmíněno výše, tělo si po čase na tento příjem zvykne a vy přestanete hubnout. Poté je nutné denní příjem jídla opět snížit. Jestliže jste v bodě, kdy již dál snižovat nechcete nebo to z fyziologického hlediska není možné existuje hned několik účinných metod, jak zpomalený metabolismus opět rozpohybovat!

stagnace v redukční diete

Diet break

Tento anglický výraz znamená doslova “přestávka v dietě”. Jestliže zvolíte tuto metodu, pak na zhruba pět až sedm dní nastavte denní příjem jídla na vaše udržovací hodnoty. Mějte však na paměti, že tyto budou nižší než před dietou. Tyto metoda je velmi účinná a je vhodné ji zařadit především u dlouhých diet, kdy redukce trvá několik měsíců.

Po dobu “diet breaku” tělo načerpá novou energii a váš metabolismus se opět rozjede. Vy se navíc nebude cítit tolik vyčerpaní, zlepší se vám nálada, spánek a výkony na tréninku. Vyšší příjem je nutné udržovat minimálně po dobu pěti dnů, aby se dostavili vámi zamýšlené výsledky.

redukce hmotnosti

Uberte kardia

Jestliže nechcete přidávat do vašeho plánu více jídla, pak zkraťte dobu, po kterou se věnujete kardio cvičení. Tento druh tréninku přispívá k vytváření většího kalorického deficitu. Pokud tedy dobu kardia zkrátíte, deficit nebude tak velký a tělo bude dostávat větší množství kalorií. Pokud děláte například čtyřicet minut kardia třikrát do týdne, vyzkoušejte dobu zkrátit na třicet minut a uvidíte, jak bude vaše tělo reagovat.